Sunday, February 16, 2014

backpackers to Singapore Airshow 2014

 
asalamualaikum semua... hari ni nak bentangkan lawatan ke singapura tiga (3) hari pada 12-14 feb 2014 yang lalu.         Hari pertama- 12 feb 2013 ( Rabu)
perjalan bermula menaki bas ke CIQ johor baru dengan tambang rm 3.40 dari taman universiti. kemudian menaiki bas bernombor 950 di CIQ untuk masuk ke singapura kos rm 1.30 dan turun di MRT Marsiling. 
ambil tiket ke Ang Mo Kio harga SGD 2.10 untuk membeli ( Singapore tourist Pass)  berharga sgd 30.00 dan akan di pulangkan sgd 10 setelah kad di pulangkan.
kemudian saya menyambung perjalan ke Lavender untuk ke hostel yang telah di tempah 
setelah check in hostel harga semalam sgd 20.00
berehat seketika sampai dalam jam 12 tengah hari. kemudia makan di restoran melayu berdekatan mrt lavender cost sgd 4.00
dalam jam 2 naik mrt semula menuju ke Stesen MRT Raffles place untuk mencari Singa air ( Merlion) 
setelah penat berpusing di kawasan sekitarnya saya pun pulang ke Lavender semula dan singah makan di restoran Wendy 
makan dalam sgd 8.00 kemudian balik ke hostel dan berehat untuk hari esok        Hari ke dua 13 feb 2014 ( Khamis). bangun awal untuk menuju Singapore Airshow dengan menaiki Mrt lavender menuju stesen Expo.  
kemudian sampai dan terus menaiki "Shuttle bus" yang di sediakan penganjur dengan kos sgd 8.00 sehala. 
sampai di kawasan pameran macam biasa register dan ambil pas 
dan saya habiskan kira 7 jam di pameran ini 
setelah jam menunjukan pukul 3 saya beransur pulang ke hostel penginapan untuk berehat. pada malam nya berjalan seketika di Bugis Street kat sini banyak di jual baju dan keycen serta produk- produk pelancongan lain.
dan dah jam sepuluh penat plk... balik hostel... esok pagi pulang ke johor.             Hari ke tiga 14 feb 2014 ( jumaat).  sarapan di hostel sahaja minum kopi ngn roti percuma. bersiap untuk pulang ke johor bahru naik Mrt turun di mrt woodlands untuk pulangkan Singapore tourist pass dan menaiki bas 950 dengan harga sgd 1.30 untuk ke johor bahru.  dan sampai sudah di Jb :) enjoy reading yeah 

No comments: